Gezond eten, ook op het werk

/, Wetenschappelijk bewijs/Gezond eten, ook op het werk

Gezond eten, ook op het werk

Bijna de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Al een kleine tien jaar geleden was bekend dat steeds meer mensen diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker krijgen als gevolg van overgewicht door ongezonde voedingsgewoonten. Destijds werd al geconcludeerd dat niet alleen de kosten van de gezondheidszorg maar ook die van het ziekteverzuim als gevolg van ongezond eten toenemen.

De manier om overgewicht tegen te gaan is het veranderen van het eetgedrag. Volgens Professor Annemans van de Universiteit Gent toont onderzoek aan dat de BMI van werknemers tot 5% daalt als zij werken in een omgeving waar werkgevers actief bezig zijn met gezonde voeding op de werkvloer. Hierdoor kan het aantal werknemers met een gezond voedingspatroon met 50% stijgen en het ziekteverzuim met 25-50% dalen. In een onderzoek in samenwerking met Weight Watchers werd bevestigd dat bij een afname van de BMI (Body Mass Index) van één punt, de gezondheid verbetert en het verzuim en de ziektekosten verminderen.

Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende maatregelen die kunnen leiden tot een gezonder eetpatroon. Voorbeelden hiervan zijn het aangeven van informatie over het aantal calorieën of de voedingswaarde op de producten. Andere voorbeelden zijn de aanduiding ‘laag vetgehalte’ of een ‘gezonde keus sticker’. Ook is gekeken naar het effect van het aanbieden van minder grote porties en het beschikbaar stellen van gezondere opties. De studies laten wisselende resultaten zien en de onderzoeksmethoden zijn niet altijd helder omschreven.

De meeste onderzoeken wijzen wel in de richting dat aanbod de vraag bepaalt. Het Voedingscentrum heeft mede daarom de Richtlijn Gezondere Kantines opgesteld. Aanbevolen wordt om in een kantine of bedrijfsrestaurant in elke aangeboden productgroep op z’n minst één betere optie aan te bieden, deze betere opties een prominente plaats te geven en water drinken te stimuleren. Werknemers blijken een gezonde keuze op prijs te stellen. Uit bevindingen van een onderzoek door Eurest, een adviseur op het gebied van catering, uitgevoerd onder 1000 werkende Nederlanders, blijkt dat 67 procent ontevreden is over de lunch op het werk. Werknemers vinden dat er te weinig variatie is en dat er te weinig gezonde producten zijn.

De meest effectieve manier voor werkgevers om gezond eetgedrag te stimuleren lijkt door het assortiment in een bedrijfsrestaurant zo samen te stellen dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt. Belangrijk bij de acceptatie van gezonder eten op de werkplek is dat de werknemer niet het gevoel moet krijgen dat hem of haar iets wordt opgedrongen. De VU, in samenwerking met Veneca, een belangenbehartiger in de cateringsector, ontwikkelt daarom een ‘gezond bedrijfsrestaurant’. De onderzoekers kiezen er bewust voor om mensen te verleiden en niet te verplichten tot een gezonde keuze door het gezonde aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De resultaten worden eind van dit jaar verwacht.

 

Conclusie

Er is een duidelijke relatie tussen overgewicht en ziekteverzuim. Werkgevers kunnen overgewicht helpen terugdringen door gezonde producten aan te bieden en aantrekkelijk te maken, zonder ze op te dringen aan hun werknemers.

 

Angélo Blanken-Rutten, December 2017.

 

  1. Alles is gezond, 2016. Update onderzoek Veneca en Vrije Universiteit naar bedrijfsrestaurant 2.0. Verkregen op 26 November 2017 via http://www.allesisgezondheid.nl/nieuws/update-onderzoek-veneca-en-vrije-universiteit-naar-bedrijfsrestaurant-20

 

  1. Bandoni D.H., Sarno F., Jaime P.C., 2011. Impact of an intervention on the availability and consumption of fruits and vegetables in the workplace. Public Health Nutr. 14(6):975–81 Verkregen op 27 November 2017 via https://www.researchgate.net/publication/49728022_Impact_of_an_intervention_on_the_availability_and_consumption_of_fruits_and_vegetables_in_the_workplace

 

  1. Centraal Bureau voor de Statistiek, 2017.Lengte en gewicht van personen, ondergewicht en overgewicht; vanaf 1981, Verkregen op 27 November 2017 via http://statline.cbs.nl/statweb/publication/?dm=slnl&pa=81565ned&d1=a&d2=a&d3=0&d4=a&d5=29-34&hdr=t&stb=g1,g2,g3,g4&vw=t

 

  1. Duijvenbode D.C. van, Hoozemans M.J., Poppel M.N. van, Proper K.I., 2009. The relationship between overweight and obesity, and sick leave: a systematic review (abstract). Int. J. Obes. 33(8):807–16 verkregen op 4 December 2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19528969

 

  1. Engbers L.H., Poppel M.N. van, Chin A.P.M., Mechelen W. van., 2006. The effects of a controlled worksite environmental intervention on determinants of dietary behavior and self-reported fruit, vegetable and fat intake. BMC Public Health, 6:253, Verkregen op 27 November 2017 via https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-6-253

 

 

  1. Facto online. Tweederde van werknemers vindt lunch op het werk onvoldoende. Verkregen op 27 November 2017 via http://facto.nl/lunch-op-het-werk-onvoldoende/

 

  1. Guh D.P., Zhang W., Bansback N., Amarsi Z., Birmingham C.L., Anis A.H., 2009. The incidence of co-morbidities related to obesity and overweight: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health, 9:88, verkregen op 4 December 2017 via https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-9-88

 

  1. Herreweghe, A., Resultaten nationaal gezonderzoek 2015, verkregen op 27 November 2017 via http://www.deltalloydlife.be/documents/10706/207428/Nationaal+Gezonderzoek+NL+(18-11-2015)/2b614ec4-bb5f-4e64-9d81-2578453a2b17

 

  1. Lassen A.D., Beck A., Leedo E., Andersen E.W., Christensen T., Mejborn H., et al., 2014. Effectiveness of offering healthy labelled meals in improving the nutritional quality of lunch meals eaten in a worksite canteen (abstract). Appetite, 75:128–34. Verkregen op 4 December via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24373732

 

  1. nl., Voeding en werk. Verkregen op 27 November 2017 via https://www.loketgezondleven.nl/gezond-werk/gezondheidsthemas/voeding-en-werk

 

  1. Lowe M.R., Tappe K.A., Butryn M.L., Annunziato R.A., Coletta M.C., Ochner C.N., et al., 2010. An intervention study targeting energy and nutrient intake in worksite cafeterias (abstract). Eat Behav. 11(3):144–51, Verkregen op 2 December 2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20434060

 

  1. Persoonlijke informatie van Velema d.d. 9 Oktober 2017

 

  1. Schwartz J., Riis J., Elbel B., Ariely D., 2012. Inviting consumers to downsize fast-food portions significantly reduces calorie consumption (abstract). Health Aff. 31(2):399–407, Verkregen op 8 December 2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22323171

 

  1. Steenhuis I., Van Assema P., Van Breukelen G., Glanz K., Kok G., De Vries H. 2004. The impact of educational and environmental interventions in Dutch worksite cafeterias (abstract). Health Promot Int. 19(3):335–43, Verkregen op 27 November 2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15306618

 

  1. Vanderlee L., Hammond D., 2014. Does nutrition information on menus impact food choice? Comparisons across two hospital cafeterias. Public Health Nutr. 17(6):1393–402, Verkregen op 6 December via http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.659.9551&rep=rep1&type=pdf

 

  1. Velema, Vyth E.L., Steenhuis, I.H.M., 2017. Using nudging and social marketing techniques to create healthy worksite cafeterias in The Netherlands: intervention development and study design. BMC Public Health 63, Verkregen op 15 Oktober 2017 via https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3927-7

 

  1. Verhaeghe N.,De Greve O., Annemans L., 2016. The potential health and economic effect of a Body Mass Index decrease in the overweight and obese population in Belgium, Public Health 134, Verkregen op op 27 November 2017 via http://www.publichealthjrnl.com/article/S0033-3506(16)00034-2/fulltext

 

  1. Richtlijn gezondere kantines. Verkregen op 2 December 2017 via http://www.voedingscentrum.nl/professionals/productaanbod-en-levensmiddelendatabank/horeca-catering-en-kantines/richtlijnen-gezondere-kantines.aspx

 

  1. Webb K.L., Solomon L.S., Sanders J., Akiyama C., Crawford P.B., 2011. Menu labeling responsive to consumer concerns and shows promise for changing patron purchases (abstract). J. Hunger Environ. Nutr. 6(2):166–78. Verkregen op 27 November via http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19320248.2011.576210?scroll=top&needAccess=true

 

By | 2018-05-04T07:07:31+00:00 januari 2nd, 2018|Blog, Wetenschappelijk bewijs|0 Comments

About the Author: