Planten

Planten

De meeste mensen denken bij gezondheid aan goed en uitgebalanceerd eten en regelmatig sporten maar wist je dat ook planten voor een betere gezondheid kunnen zorgen?

We leven in een wereld waar onze huizen en kantoren goed geïsoleerd zijn maar waar ook de atmosfeer vol zit met luchtvervuiling. Onze CV zorgt vaak voor een lage luchtvochtigheid en de lucht wordt te weinig ververst.

Wist je dat de lucht binnen 5 tot 7 keer meer vervuild is dan de lucht buiten? Onze huizen en kantoren zitten vol met gifstoffen en chemicaliën afkomstig van meubels , bouwmaterialen, verf en schoonmaakmiddelen. Samen met schimmels, bacteriën, rook en uitgeademde lucht en transpiratie zorgen zij voor een bedompte en ongezonde omgeving.

Schoonmaken met natuurlijk producten en regelmatig luchten kunnen je helpen bij het verbeteren van de lucht in huis en op kantoor maar dit lost niet alles op.

Gelukkig is uit een studie van de NASA gebleken dat bepaalde kamerplanten kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht in huis en kantoor met betrekking tot giftige stoffen. NASA onderzoekt al 20 jaar de mogelijkheid om vervuilde lucht in een ruimtevaartcapsule te verversen. Ze hebben geconcludeerd dat planten in staat zijn om bepaalde chemische reacties kunnen afbreken en daardoor de lucht kunnen zuiveren.

Stoffen zoals benzeenformaldehydetrichloorethyleenxyleentolueen en ammonia kunnen door planten worden gefilterd. Daarnaast bezitten planten het vermogen om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof en zijn enkele planten uitermate geschikt tegen schimmels. Ook brengen ze sfeer in een ruimte waardoor er een meer ontspannen omgeving ontstaat.

Ook TNO heeft onderzoek verricht en daaruit is gebleken dat planten een gunstig effect hebben op het ziekteverzuim van werknemers. Eén plant per medewerker of één plant per 10 à 12 m² zou voldoende zijn om dit gunstige effect te bereiken. De concentratie wordt hierdoor verhoogd en klachten van neus, ogen, huid en keel irritaties verdwijnen. Bovendien verlaagt een groene omgeving de werkstress. Hierdoor melden mensen zich minder vaak ziek.

Aloë Vera

Een makkelijk plant die graag op een zonnige plek staat maar niet direct voor een raam op het zuiden. De plant zuivert chemicaliën uit de lucht en als er bruine plekjes verschijnen op het blad dan betekent dit dat de lucht erg verontreinigd is. Een mooie aanwijzing dus.

Arecapalm of Goudpalm /Chrysalidocarpus

Dit is een uitstekende luchtbevochtiger. Zuivert xyleen en tolueen uit de lucht. Staat graag op een lichte plek maar niet in direct zonlicht. Zorg dat de potgrond vochtig blijft.

Azalea

Houdt van een koelere plek en zuivert vooral formaldehyde uit de lucht.

Chrysanten /Chrysanthemum morifolium

Heeft een plek in de volle zon nodig en zuivert naast heel veel andere giftige stoffen vooral benzeen uit de lucht.

Dracaena of Drakenbloedboom /Dracaena marginata

Een flinke plant die wel enkele meters hoog kan worden, heeft een plekje in de zon nodig. Verwijdert xyleen ,trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht.

Dwergpalm /Phoenix roebelinii

Staat iets minder hoog in lijst van de NASA van zuiverende planten, dan andere palmbomen, maar is evengoed een uitstekende keuze. Kan goed tegen een droge luchten airconditioning, maar heeft wel veel vocht bij de wortels nodig.

Filtert  formaldehyde,  xyleen en tolueen uit de lucht

Ficus Alii /Ficus maclellandii

Een betrekkelijk nieuwkomer als kamerplant en makkelijker in onderhoud dan de Ficus Benjamin. Het is niet de krachtigste luchtzuiveraar maar evengoed een aanwinst voor thuis of op kantoor.

Ficus benjamin /Figus benjamina

Deze plant is niet de makkelijkste in onderhoud maar bij een goede verzorging kun je er jarenlang plezier van hebben. Zou vooral geschikt zijn om stoffen te filteren die worden uitgewasemd door vloerbedekking en meubels.

Gerbera /Gerbera jamesonii

Deze plant met prachtig gekleurde bloemen is vooral geschikt om trichloorethyleen en benzeen uit de lucht te zuiveren. Heeft volop licht nodig.

Graslelie/Chlorophytum comosum

Wordt ook wel studentenplant genoemd omdat hij zo gemakkelijk is in onderhoud. Uitstekend geschikt voor het zuiveren van benzeen, xyleen en formaldehyde uit de lucht.

Indische Rubberboom /Ficus elastica

Ook weer een makkelijk plant in onderhoud. Gedijt bij weinig licht en warmte. Zuivert formaldehyde uit de lucht. Wel oppassen met kleine kinderen en huisdieren want het blad is giftig!

Krulvaren /Nephrolepis exalta

Een goede lucht luchtbevochtiger en geschikt om Formaldehyde, xyleen, tolueen en schimmels uit de lucht te filteren. Regelmatig water geven en regelmatig sproeien. Groeit het beste in halfschaduw.

Klimop /Hedera

Volgens het onderzoek van de NASA de nummer één als het gaat om luchtzuivering. Deze plant zuivert naast formaldehyde ook allergenen als schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht. Heel geschikt dus voor mensen met astma.

Het onderhoud is makkelijk, de plant heeft weinig licht nodig. Het blad is giftig dus uitkijken met kleine kinderen en huisdieren.

Lepelplant/Spathifyllum

Heeft weinig licht nodig maar wel veel vocht en staat graag op een koele plek in de schaduw. Filtert veel stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen , tolueen en ammonia. Is daarmee één van de weinige planten die al deze stoffen filtert. Wel oppassen met honden en katten. De plant is voor hen giftig.

Mexicaanse dwergpalm of Bamboepalm /Chamaedorea sefritzii

Houdt van vochtige grond en kan in halfschaduw. Een uitstekende luchtbevochtiger en geschikt voor het zuiveren van benzeen, trichloorethyleen. In de buurt van meubels die formaldehyde uitwasemen is deze plant ook een uitstekende keuze.

Philodendron /Philodendron oxycardium

Een makkelijk plant die vooral formaldehyde zuivert. Ook deze plant is giftig voor huisdieren.

Photos klimop /Scindapsus aure

Groeit snel mits hij niet te vochtig wordt gehouden. Kan zelfs op een donkere plek. Zuivert formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen. Giftig dus weer oppassen met kleine kinderen en huisdieren.

Stokpalm /Rhapis excelsa

Groeit langzaam en kan in de schaduw maar heeft wel wat licht nodig. Vermijd een plaats op de tocht. Goed bestand tegen bijna alle insecten. Zuivert formaldehyde, xyleen, tolueen en ammonia uit de lucht.

Vrouwentongen /Sanseveiria trifasciata

De Lidcactus is een mooie plant die bijzonder groot kan worden. Het mooie van deze plant is dat hij ’s nachts koolstofdioxide opneemt en zuurstof afgeeft. In onderhoudt is hij erg gemakkelijk en de plant is erg sterk. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht

Klik hier om de foto te vergroten.

By | 2018-05-04T07:07:32+00:00 oktober 13th, 2016|Blog, Uncategorized|0 Comments